YMO

Artist: YMO (Yellow Magic Orchestra)
Låt: RydeenOm Daft Punk skulle hållit igång på 70-talet skulle det låta ungefär såhär... 

東京
//Tokyo av Ryu Itadani

12 days to go :-)


Spaced


Fräääälst! Jag är frälst! Efter ett par timmar av att ha sträckkollat på brittiska komediserien Spaced känner jag mig helt underbart upplyst och Cruise-like. Läste att Spaced är systerserien till mitt sönderciterade Black Books och det var därför jag bestämde mig för att checka in den här. 

Serien handlar om Tim (Simon Pegg) och Daisy (Jessica Stevenson, två främlingar som låtsats vara ett par för att kunna hyra en lägenhet av en alkoholiserad hyresvärd. I husets källare bor även Brian, en väldigt väldigt artsy och minst sagt udda konstnär. Tillsammans med deras udda grannar och udda vänner gör de saker som alla vanliga tråkiga människor gör.

Det som utmärker Spaced är den något unika humorn. Man skulle kunna definiera den som en blandning av Seinfeld och Scrubs kryddat med små väldigt typiska brittiska inslag lite här och var. Serien fokuserar sig på vardagliga situationer (samt hjärnans alla surrealistiska versioner om hur det egentligen borde vara) och pop-kultur. Allt från Tekken 3 och Mulan till Jabba the Hutt och Scooby Doo smyger sig in lite här och där. Skämten känns "djupare" än vanliga oneliners. Till skillnad från tex Black Books eller Little Britain där de ytliga skämten utgör serien är Spaced också en någorlunda realistisk dramaserie, vilket också bidrar till att humorn känns mer "verklighetstrogen" och är lättare att koppla till det verkliga livet. Skämten i sig själva kanske inte får en att dra i mungiporna, men när du ser det hela i action, då djäklar! You're in for a treat!

För den som sett Black Books kan det vara kul att veta att Manny (Bill Bailey), The Cleaner (Kevin Eldon) och Fran's f.d, Howell, (Ja du vet han, basstämman.. "Fraaaaaaaaan", spelad av Peter Serafinowicz) även gör korta små gästvisiter.

"Gentlemen, welcome to Robot Club. The first rule of Robot Club is, you do not talk about about Robot Club. The second rule of Robot Club is, YOU DO NOT TALK ABOUT Ro… wait, I… got that wrong. [Unfolding a crumpled up piece of paper and pushing up his glasses] 
The second rule is, no smoking."

Pop Art//Pop Art av Agata Nowicka.

Blev helt kär när jag först lade mina ögon på de här illustrationerna! Inte för att jag inte visste att man kunde göra underverk med Paint, det har Youtube visat, men det här är ju sanslöst!

Shadow of DestinyDörren till stadens enda och bästa café slår om bakom mig då jag går ut på gatan och andas in den friska luften. Plötsligt känner jag någon bakom mig och jag faller ner på stenmarken. Jag försöker sträcka min hand i luften för att få hjälp men förgäves. Jag har blivit mördad. Av vem vet jag inte, och när jag vaknar igen sitter en svart varelse med röda ögon och viskar i mitt öra. Jag blir tilldelad chansen att åka tillbaka i tiden. Åka tillbaka och ändra mitt hemska öde. Ta reda på vem det är som vill mörda mig och varför. Det finns dock regler:

1. Gå inte in i dig själv, dvs ditt nutida jag. Det skapar en paradox.
2. Bli inte för känslosamt involverad med dina förfäder. Vi vet allihopa vad som hände/skulle ha hänt med Marty McFly och mor sin.
3. Tänk på konsekvenserna nutiden får av det du ändrar i dåtiden.

Jag är inte Nathalie länge, jag är Eike - the timetravelling Square Enix-wanna-be-look-a-like och jag tänker gå till botten av detta djäkligt underhållande och dåligt dubbade pc-mysterium!

Framtiden '72


//foto Tomio Ohashi

Voila! Framtidens boende á la Femte Elementet - tvättmaskiner!
Minus den gräsliga luddmattan då, men byggnaden är från 1972 så det är inte så konstigt att det finns vissa omoderniteter. Sägs dock att man ska riva byggnaden nu och ge plats för något annat. Med tanke på att utvecklingen har ökat mycket sedan 70-talets Japan kommer det säkert att bli något ännu spejsigare.

Across the Universe


Spunk-tema igen, sorry. Jag visste inte ens att det fanns en Beatles-musikal jag. Blev minst sagt paff när jag hittade klipp ur en film på YouTube där de plötsligt brast ut i sång och dans till Helter Skelter, I am the Walrus, Strawberry Fields Forever m.m. 

Across the Universe (2007) handlar om Jude, en fattig liverpoolare som åker till USA för att hitta sin pappa.  Där blir han förälskad i den amerikanska flickan Lucy. När hennes bror blir värvad till Vietnamkriget blir de engagerade fredsaktivister, något som också tär på Jude och Lucys relation.

På ett sätt är filmen en fröjd för ögat för den som tycker om Beatles. Musiken är filmens starkaste punkt, vilket kanske inte är så konstigt. Oavsett om man kanske inte fattar scenen eller det visuella för att alla för pårökta (ex: I am the Walrus med Bono) "räddar" alltid musiken filmen från att bli hemsk. Det är också roligt att höra andra tolkningar på låtarna än vad man själv är van vid. Ex se klippet nedan för referenser till Uncle Sam och Moder USA.

Om man däremot tittar på filmen ur ett perspektiv där man bortser musiken är den inte alls så bra. Storyn ensam är inte precis den mest oförutsägbara, och kan bli ganska så uttjatad efter ett tag. Vissa saker som bla karaktären Prudence känns lite påtvingat, det är nästan som om skaparna bara slängde in henne för att kunna sjunga Dear Prudence (kanske också för att visa lite good-old-fashioned öppen gay-sexualitet). Trodde det inte heller, men Bono grillade faktiskt I'm a Walrus. I hans försvar kan jag tänka mig att det är ganska så svårt att köra en cover på just den låten i samma anda som Lennon, men mannen är ju ändå the Bono, förväntade mig lite mer. Enda låtarna som verkligen klickade kristall för mig var Let it Be och I want you.

För att göra en lång historia kort: Om Moulin Rouge och Hair skulle ha barn skulle Across the Universe vara resultatet. En sorts sämre version av orginalen, men dock underhållande. :-)A Day in the LifeDagens känslotillstånd. Shit vad jag älskar grabbarna.

"Here is a song for preteens and acidheads, surrealists and Sinatra fans, the Monkees and the Manson family." -- Alex Linhardt

Jag vill besöka John Lennon muséet i Tokyo. Det är känt att japanerna är galna i sina Beatles. Trots att engelskan i allmänhet är ungefär lika bra som en svensk 8-årings, sägs det att de flesta alltid kan överraska en med en runda Beatles-karaoke. Får Japan-News rakt in i min iGoogle, vad annars kan man göra när man sitter och nästan får lust att krossa huvudet i bordet av rastlöshet på jobbet? För att återgå till muséet. Man tar en resa genom olika rum som symboliserar olika tidpunkter i Johns liv. Allt från rebelltiden då han var liten stöddig grabb i Liverpool till The Final Room: Forever, ett vackert vitt rum fyllt med personliga citat från John, bilder, lyrics och annat som summerar hans legat till världen.

Bath Item Gift HypothesisIgår var en av de längsta jobbdagarna jag någonsin haft. Gick upp 6.30, tryckte i mig lite gröt, klädde på mig och gick till jobbet för att låsa upp byggnaden. Ungefär vid lunchtid kom Esteban, vår egna Fawlty Towers Manuel, och frågade på sin spansksvenska om jag kunde jobba kväll också, vilket skulle betyda att jag skulle vara kvar till minst 21.30. Jag gav det en fundering. Hmm... ska jag hem, ta det lugnt, äta något gott och bara allmänt ha ett liv, eller jag ska jobba i receptionen i 14 timmar och tjäna big cash. Svaret blev det senare. There you have it, jag har sålt mitt själ till Gordon Gekko.

Efter jag kommit hem vid 22.30, trött i både huvudet och kroppen efter att ha spelat "jobb-Nathalie" hela dagen ville jag inget mindre än att gå och lägga mig, men så hade nya Big Bang Theory kommit ut. Med tanke på det humöret jag var på förväntade jag mig inget stort egentligen, men ungefär 15 minuter senare satt jag och garvade ihjäl mig, något jag inte har gjort på länge. Ögonblicket när Sheldon får Pennys julklapp kan nog vara ett av det bästa i BBT's historia.  Kaley Cuoco, som spelar Penny, sa själv att detta avsnitt var det roligaste avsnitt hon spelat in hittills, och jag tycker verkligen att det syns på hennes genuina garv i avsnittet.

Äntligen fick man se Raj, Wolowitz och Penny igång igen. Det har varit väldigt mycket Sheldon på senaste tiden (Även om jag älskar honom som vilken person som helst, men för mycket är för mycket) och Penny har mer eller mindre blivit bannlyst från 2:a våningen till att spela Yoda i tvättstugan. Jag hoppas att de fortsätter att göra avsnitt såsom detta.


Edit: På tal om ingenting! Hittade en underbar hemsida för dig som också undrat vart man kan köpa Sheldons snygga t-shirts. Look no further! SheldonShirts.com. Skulle faktiskt kunna tänka mig att köpa den lila Test Tv tröjan, men den är dock slut. Oh, du grymma värld.


HYD in SKAigoooo.... Snart är det alltså dags, den 5:e januari kör den sydkoreanska och ack så fangirliga Hana Yori Dango igång. KBS har lagt ut posters på F4 för att få folk att förbereda sig och börja poppa sitt popcorn. Jag förväntar mig inte precis en högkvalité-serie, nevertheless, jag kommer ändå checka in den. Ett positivt tecken är att regissören och producenterna har valt att följa mangan så lojalt som möjligt. Kanske får man se den mera onda sidan av Tsukasa som man fick se i den Taiwanesiska versionen?

Ruta 1. "I'm good-looking... I'm tall... I'm rich... How can you hate me?"

Asiens svar på Chuck Bass kanske.

Dead Ringers

 


Dead Ringers kan vara trevligt att YouTub:a om man känner sig allmänt uttråkad en mulen eftermiddag. Majoriteten av deras slapstick-humor håller ungefär en lika hög rolighetsfaktor som vad Mr. Bean håller nu för tiden. Däremot finns det ett fåtal sketcher som faktiskt går att skratta åt. Här är en av dem.
Maximus frågar en vanlig rörmokare om akvedukter och murar. 

"Slice this through another man's flesh, and they will love you for it!"

Last Christmas


Julstämning är en riktigt klurig sak. Vissa människor får den genom att baka lussebullar, andra får julstämning av att spendera tid och pengar åt att skapa de perfekta julklapparna för att ge till sina käresta. Själv tycker jag man ska jobba mer på känslorna än presenterna. Jag får julstämning av snö, människor och julfilmer. Glittrande kall snö som bara får en vilja mysa hemma, lyssna på vad Bing Crosby har att säga och känna doften av hemlagade pepparkakor. Varje år i slutet av november dammar jag av de gamla julklassikerna Ensam Hemma, Medan du sov, Nightmare before Christmas och It's a Wonderful Life. Macaulay Culkin må vara en crackpot idag, men tänk så mycket han bidrar till människor varje år vid jultid. Det är svårt att göra julfilmer. Det är svårt att försöka vara julig och samtidigt försöka få med den där hoppet som, även om det bara är för en nanosekund, pulvriserar allt ont i världen och fyller den med värme.

En annan julfilm som egentligen kanske inte borde klassas som julfilm är Die Hard 1. Bland alla tyska mastodonter och en vass Alan Rickman finns dock även här en smula ho-ho. Kanske är det ett sätt att säga att julen kan finnas överallt, där man minst anar det. :)

Ministry of Silly Walks
Klockren poster att ha hemma eller vad? Morning exercise!!

Gaijin InvasionNu är allt betalandet över. Det enda som finns kvar att göra är att slå sig ner, invänta den 10:e januari. Tokyo, here I come. ~ Jag har börjat ha konstiga drömmar om hur det kommer vara. Konstigt nog var min dröm ganska så realistisk, vilket de inte brukar vara. Den här gången träffade jag en gäng människor som går i samma skola som jag gör. Vissa var roliga, vissa lite mindre roliga. Det slog i alla fall drömmen där jag kom till Tokyo och hela landet var stora kullar och dalar och folk bodde upp och ner. Själva grejjen att man åker ensam börjar kicka in nu. Rädslan, ångesten...

Meen men... Så länge kan man alltid sortera gamla tidningsprenumerationer av Världens Historia som samlat upp sig under året... :)


Kate Bush


Artist: Kate Bush
Låt: Running up that hill

Älskar Kate Bush. Första gången tyckte jag var hon galen.
Det är hon fortfarande, men ack så galet bra.
The Futureheads version av Hounds of Love är inte heller så pjåkig att lyssna på.
Enda covern på Bush som jag kan tänka mig lyssna på.
Placebo's är lite för....gäll.

Wallander

Jag har aldrig sett en enda Wallander film, läst en enda Wallander-bok. Trots detta känner jag mig överraskande hemma i BBC's brittiska version av Wallander där Kenneth Branagh spelar titelrollen. Såg piloten härom veckan. Otroligt vackert foto. Blått, gult, svart. Det är nästan bara dessa färger som används i piloten och jag kan inte undgå från att älska det. Trots att alla pratar engelska känns det verkligen som det är svenskt. Visst, första avsnittets mördare kan ha varit lite förutsägbar men hey, första avsnitt är menade att försöka dra in människor i något. Varför inte kasta ett ben åt åskådarna för den här gången och låta dem vara lite stolta över sig själva för att ha listat ut gärningsmannen.

Det är lite den där somriga Morden i Midsommer känslan man får igen, fast utspelad på en helt ny plats och med en ny kultur (Tja, det utspelar ju sig i Skåne). Även om de pratar engelska känns det lite kul att se svenska flaggor och svenska skyltar lite här och där i bakgrunden. Längtar till att se fortsättningen. Svenska Wallander intresserar inte mig så mycket, hah. Inte för att jag tror att den är dålig, för det är den säkert (inte). Det är någonting med att britterna. De fattar hur man gör bra detektivserier. Sherlock Holmes-serien som gick på sommaren för 3-4 år sedan skrämde slag på mig.

Kenneth Branagh har alltid varit en sån där typ man har följt efter i utvecklingen. Vare sig det gäller hans regi eller skådespeleri så har jag i smyg alltid kollat in hans nya projekt. Kommer ihåg när jag såg nazistfilmen Conspiracy (Sammansvärjningen) med Sandra. Hans framträdande som Heydrich är hårresande (bokstavligt). Han ler, är artig och har en läskig maktkontroll. Colin Firth var också rysligt bra i den filmen Han fick ju trots allt en massa priser för rollen. Kanske något att slå på nu igen?

Snart kommer ju filmen Thor också. Handlar om en läkarstudent som upptäcker att hans alter ego egentligen är den nordiska guden Thor. Snacka om att ta Dr Jekyll och Mr Hyde till en annan nivå. Hur som helst ska det bli kul att se hur Kenneth Branagh regisserar vidundret. Läste på trivia att den ska ungefär bli som en ny "Gladiator" fast med nordisk mytologi inflätat.

Green good, Red bad


"I don't deserve this kind of shabby treatment! - duuuh"

Family Photo/foto Ahihiro Furuta

Gladare och unikare familjefoton får man leta efter :)

Oh-no!Scheisse vad jag fnittrade första gången när jag såg det här klippet från Mago Mago. Ohno (och framför allt Nino) kärlek försvinner aldrig. Den kommer tillbaka förr eller senare.

Hertiginnor och MafiosiNu har jag kommit tillbaka från den sista filmen jag hade valt att se på Filmfestivalen, nämligen Gomorra. Övriga filmer som köptes i alla hast var: The Mermaid (Glömde bort!), The Duchess, Tokyo!, The Good/The Bad/The Weird. Blev tyvärr inte lika mycket film som förra året. Måste spara pengar ~

Eftersom jag gick ur salen på Gomorra för mindre än 20 minuter sedan har jag filmen friskt i minnet och jag känner att jag måste dumpa av mig reflektionerna. Känner mig nästan alldeles skakig. Jag känner mig ungefär som när jag såg Funny Games av Haneke i filmkunskapen. Jag satt och vred på mig hela tiden, tittade på klockan ett antal gånger, och var nästan inställd på att jag skulle gå ifrån filmen. Bara ställa mig upp, ta mina grejjer, och gå. Men samtidigt kändes det ohyfsat och fegt att gå ifrån en verklighet som visas framför en. Gomorra är ingen film, det är en dokumentär. Om man bortser från våldet, knarket och mentaliteten en stund är filmen själv väldigt bra framförd. Jag tyckte speciellt skådespelarna gjorde bra ifrån sig. För mig kändes det inte som om de var skådespelare som spelade framför mig, utan snarare riktiga människor som blir filmade utan att veta om det. Det är såna här filmer som lyckas bryta sönder den gamla romantiseringen av maffian till smulor.

"I say nightmarish, because one of the great strengths of the film is that, due to its aesthetic rigor, it feels as if there is no exit at all from this world that you're watching. Forget exposition in any traditional sense: when you look at the film you don't know what country you're in, they don't tell you, you don't know... let alone a city or a street, it's as if you're being dropped onto another planet. You're totally on your own and there's no relief, there's no way out-even though you sense the only way out is bad for the people up there on the screen." - Martin Scorsese om Gomorra

The Duchess - Definitivt den sämsta filmen jag såg. Kiera Knightley är all over the place. Kändes som en 2 timmar lång uppvisning av 1700-tals kläder. Ralph Fiennes var den enda som egentligen gjorde något med rollen. Gillar att han faktiskt spelade den elake maken relativt gråzonigt till skillnad som många andra aktörer i kostymdramer.

Tokyo! - Jag gillade den faktiskt. Har inte sett en surrealistisk film på länge, så nu passade det sig. Som tidigare nämnt är det tre olika regissörer som skapat sin ca 35 minuter långa lite berättelse om Tokyo nämligen, Gondry, Carax och Joon Hoo. Det är svårt att försöka jämföra dem på något sätt, för det är så olika varann som det bara går. Gondry's handlar tex om en tjej som tack vare sin inställning till livet börjar förvandlas till en stol. Carax's film är en sorts modern version av Godzilla och handlar om en man som bor i kloakerna i Tokyo. Stundvis lite för konstiga scener stöter man på, men i övrigt är den en riktigt feel-good film. Perfekt att se om det råkar vara så att man själv åker till Tokyo om lite mer än en månad :)

The Good, The Bad, The Weird - Ganska underhållande. Hörde någon jämföra den som en koreansk Pirates of the Caribbean. Kan stämma. Den har komedi, vilda västern action och bad guys med sexpack. Den gör så att jag får lust att se Clintans orginal Buono, il brutto, il cattivo., Il från 1966. Svårt att inte bli kär i The Weird's karaktär.

RSS 2.0