Useful swedish phrases

"If you say Schuster Banana you'll be popular"5. Last Friends

Jo, jag vet att jag inte sett klart den, och det är väldigt fel att placera den på någon speciell plats eftersom den inte är sänts klart. Men! Av de avsnitt jag har sett så förtjänar den en top 10 plats, dock vet jag inte vilken än, så det får bli nr 5. Precis i mitten.. kan bli mer.. kan bli mindre... vem vet.

RADWIMPS (Coola fegisar) - Order Made

Tänkte lägga ut lite intressanta musikvideos lite då och då, och här kommer en som jag har knarkat de senaste månaderna. RADWIMPS är ett av mina absoluta favoritband, dels pga deras underliga MV:s och lyrics, och dels pga deras showiga liveframträdanden.

Artist: RADWIMPS
Låt: Order made


6. Ikebukuro West Gate Park

Väldigt speciell serie. Tror antingen att man hatar den, eller älskar den.
Se tidigare inlägg.

Genre: Komedi, drama, huligangäng, våld
Avsnitt: 11
Finns: Veoh.com

7. MARS

image44


Genre:
Drama, kärlek, split personality, våld
Avsnitt: 24, om jag inte tar fel. Var ett tag sedan jag såg den.
Var? Veoh, youtube.

Nu är det dags för första kinesiska/tai serien på listan! Mao vänder sig i graven.
Den här serien (från 2004) är ju försig baserad på en jap. manga, men jag tycker ändå den har fått sitt egna lilla chinese touch.
Vic Zhou och Barbie S som innan spelat tillsammans i den kinesiska kultserien Meteor Garden, blev ihop under den här produktionen och det kan man nästan se lite spår av då deras skådespeleri är så otroligt kraftfullt. Lite överdrivande från time to time, men hey, den är kinesisk/taiwanesisk, och jag är förvånad att de lyckats göra en så provocerande serie om våldtäkt, mentala sjukdomar, och våld i en och samma serie utan att bli helt censurerade.

Serien handlar om kärleken mellan Qi Luo, som är en väldigt reserverad bildelev, och Ling, som är skolans motorcyklande cooling och player. De är helt olika rent ytligt, men så börjar de dras till varandra och försöker komma i underfund med deras "inre demoner".

Känns konstigt att säga något mer, för då skulle jag säga för mycket, men om du vill se en vacker, destruktiv och helt psycho kärlekshistoria så skall du se denna. Bra sätt att plugga kinesiska på också. För att bilda dig en bättre bild om den se denna MV:
Låten är underbar :-)


8. Glass Mask


image43

Genre: Drama
Avsnitt: Två säsonger á 12 avsnitt + ett specialavsnitt (som btw sög ;) Man får bara vara B till en viss grad tycker jag.)
Var? Veoh.com

Glass Mask (Garasu no Kamen) är den äldsta draman och förmodligen mest B av serierna här i top 10. Jag tror nog faktiskt ingen annan gillar den så pass mycket som jag gör, eftersom den just är så B och 90-talig. Min kärlek för den beror förmodligen att mangan (som började skrivas på 70-talet) är så otroligt grym, "retro" som fröken A skulle säga och snyggt ritad.

Om man hatar teater lär man inte tycka om den här... eller?

Serien handlar kortfattat om en liten 15-årig flicka som bor ensam med sin mamma, är inte vidare duktig i skolan, ser inte speciell ut och jobbar i nudelrestaurang med sjuka morsan. Låter inte speciellt kul, tills hon en gång upptäcker sin passion här i livet - teatern. Hon ger sig in i teatern och filmens värld, tar an sig en glasmask efter den andra (Roll) för att försöka nå sitt mål att spela den ultimata rollen "Crimson Goddess". Under vägen stöter hon inte bara på mycket trubbel, framför allt från folk i branschen som stör sig på att hon är så naiv och gör allt instinktivt, men även kärlek och hat.

Som sagt, förmodligen ingen serie man bör se om man är nybörjare till asiatiska serier, utan kanske om man har sett några moderna och har lust att se hur det såg ut på 90-talet, för det är en otroooooooligt stor skillnad. Kameramässigt framför allt. Jag skulle dock vilja se en remake av den här...tror den skulle kunna bli så mycket bättre än vad den redan är. Dels för att relationen mellan tjejen (Som heter Maya) och Hayami i serien, blir så creepy och äcklig för att det ser ut att vara 20 år mellan dem, när det egentligen ska vara typ 9-10 år mellan dem. Och 10 år kan vara creepy nog bara det tycker jag, beroende på förhållandena...

9. HYD/Meteor Garden

image45

Ja, vad kan man säga. Detta är nog förmodligen den mest populära serien of all time. 2001 gjordes Meteor Garden, en taiwanesisk version av jap. mangan "Hana Yori Dango". 2005 kom Japans version av serien, och nu förväntas det komma en koreansk version i år. Förvånar mig inte om USA också snor idéen och gör detsamma med tanke på att de redan gör det med de flesta framgångsrika asiatiska filmer.

Hana Yori Dango är en riktig highschool serie fylld av komedi, kärlek, pinsamma situationer, och tårfyllda moment. Det är verkligen en serie man borde kolla in om man aldrig sett en asiatisk drama förut, och det brukar vara den jag lånar ut till folk som är intresserade (Ru, Herm, Jenn som alla föll pladask).

Handlar om en gymnasietjej som heter Makino. Hon går på en rikebarnsskola trots att hon och hennes familj äger ungefär lika mycket värdedelar som luffarna på Sergels Torg. Varför? Hennes mamma och pappa vill att hon ska bli den som blir framgångrik och rullar in alla stålar. Skolan är uppdelat i en sorts hierkaripyramid. De som är rikast, styr hela skolan och dess elever. 4 snuskigt rika och snygga killar har tagit kontroll över skolan då deras föräldrar gett väldigt generösa donationer till skolan. Alla som säger emot dem (Eller snarare framför allt ledaren Doumiyouji som har extremt kort temperament) får den "Röda lappen" i deras skåp, vilket indikerar att det är obligatoriskt för alla elever att mobba ut den personen, tills den antingen lämnar skolan frivilligt, eller i värsta fall - dör. Makinos kompis råkar en dag förolämpa ledaren i F4 (gruppnamnet på de fyra rikebarnen) och Makino står upp för henne, vilket gör att Makino blir den första tjejen som får den röda lappen. Mkt intriger följs, bla ett spännande triangeldrama (Jag kan själv fortfarande inte bestämma vem jag ville att hon skulle hamna med) och massa annat. HYD är som sagt en typisk highschool serie och riktar sig mest åt kärlekskranka ungdomar som behöver något botemedel mot den extremt tråkiga vardagen. Därför finns en del klichée moments, barnsliga kommentarer, japanska ordvitsar och inte minst väldigt orealistiska händelser. Men hallå, nu ska vi inte vara såna. Om en serie som denna lyckas hålla bort hustak och rakblad från de japanska ungdomarna, vem bryr sig?

Jag såg den kinesiska versionen, Meteor Garden, först, och även om den är så eeeeextreeeemt low budget (till skillnad från HYD) så är det väldigt väldigt charmig! Om man hellre vill träna på mandarinen så kan man också kolla in Meteor Garden för den är väldigt bra den med! Sötare och snyggare taiwaneser/kineser kan man INTE hitta. Båda rekommenderas.


10. My Boss My Hero

image42


Shit, den här är mig verkligen varmt om hjärtat alltså. Vet inte hur mycket jag skrattade totalt, men mycket var det.
Genre: Highschool komedi, yakuza
Antal avsnitt: 10
Var? Finns att ses online eller laddas ner på veoh.com.

Handlar om en 27-årig snubbe (Makio) som snart ska ta över sin pappa som ledaren över en känd yakuza-familj (Maffia för den som inte känner till ordet). Under en förhandling med den kinesiska maffian får han svårt att räkna addition. Dett resulterar till att familjen förlorar förhandlingen och pengarna, och bossen/pappan blir förbannad. Han säger till Makio att han är för dum i huvudet för kunna bli boss, och gör en deal med honom att han kommer bli boss, OM det är så att han klarar av gå om gymnasiet (Vilket han aldrig fullföljde som 17-åring).
Bortsett från att han inte ens klarar av mellanstadiematte, återstår problemen att han:
1. ...är 27, medan alla andra är 17, och han måste blenda in.
2. ... är yakuza och måste därför dölja sin identitet, vilket kan vara svårt eftersom han har extremt kort temperament.

Klipp ur första avsnittet.
En hord av elever försöker bli först att ta del av de 12 puddingarna som säljs varje dag kl 12. Lite grann som när samlingen är slut på fredagarna i Södra Latin och alla vill komma först till matsalen.

(Tyvärr riktigt dålig kvalité)


Say, I hear a foghorn: BOOOORRRIIIINNNGGGG

Har inget att göra (Jo, egentligen plugg, men pallar inte) så jag skall göra en top 10 lista av alla asiatiska serier jag har sett. För den som kanske har lite extra tid att spendera... :)
Jag kommer att börja baklänges och tillslut komma upp till numero 1. Ett inlägg/dag. Dock väldigt svårt val att rangordna allt, men ska försöka.

Filmkunskapen är no more!

Igår var det sista filmkunskapslektionen och det känns riktigt skön även om det faktiskt var väldigt kul. Lärde mig extremt mycket, och man fick se många filmer man inte hade sett annars. Tex den obehagliga Funny Games (orginalet)  vi såg förra veckan. Tror inte jag velat springa ut ur en filmsal mer än då. Satt och sa till mig själv i huvudet: "Kan den inte vara slut nu? Hur långt tid har det gått månntro?"
Bra var den ju dock, och visade ganska så tydligt sitt buskap om hur människor idag ser på våld och sånt.

Igår såg vi iaf 50-talsinspirerade musikalen Cry Baby med emokungen Johnny Depp. Måste säga att jag har lite blandade känslor. Förstår varför D ratade den, och jag håller faktiskt med till en stor del. Trots att den var dålig, och karaktärerna lite jobbiga så var just överdrivheten det som gjorde att man fortsatte kolla. Hela Elvis-konceptet och Grease all over igen blev en sorts blandning av ren avsky och ett höjt ögonbryn (positivt).

image41

Doktorn gör hembesök igen

image40

Yes, Doctor Who är tillbaka med säsong 4 och den här gången är det Catherine Tate som följer med David Tennants resande i dåtiden, nutiden och framtiden. Många (framför allt i Storbritannien) har varit väldigt kritiska mot detta då Catherine Tate är komiker och inte egentligen riktig "skådespelerska". Se hennes sketcher på youtube för mer info. ("You think I'm bothered?!" är en av hennes kända återkommande repliker)

Jag tycker däremot att hon passar som handsken i DW. Hon är liksom hon, och kommer med små roliga, och väldiga brittiska remarks lite här och där under seriens gång utan att vara för mycket.
I övrigt har jag blivit riktigt överraskad om hur bra säsong 4 var med tanke på att 3:an inte var något att skryta om. Keep up the good work. Älskar popart-alien bilden btw ;) Var tvungen att ta med den.Koshonin (Första "starka" jap. kvinnan?)

image39

Hah, jag antar att det märks rätt så tydligt hur trött jag är på skolan just nu så mycket som jag börjat uppdatera bloggen, och sedan att alla inlägg handlar om ny TV serie eller film är inte heller någon slump.
Den här gången har jag kollat in en japansk detektivserie som heter Koshonin. Det är nog första gången någonsin jag sett en seriös jap. detektivserie faktiskt, då genren inte är så vanlig i asiatiskt TV i överhuvudtaget.

Handlar om en kvinna som går med i Japans FBI och ingår i negotiation-truppen som skall övertala kidnappare och mördare att kapitulera. Hon måste nog vara den första kvinnan i japanska tv-serie som är hardcore faktiskt. Det är inte som om hon är manlig, eller väldigt feminin för den delen, utan hon har lite unisex över sig. Sett 3 avsnitt, och även om musiken är ruskigt dåligt (Tänk dig spionmusik från 70-talet) så har den sin charm. Något som håller den intressant är en Hannibal-liknande psykopat som hon hälsar på minst en gång/avsnitt och har något konstig relation till. Just nu vet man inte så mycket om vad som hänt innan, men det känns som om allt som händer nu kommer komma tillbaka.

"Humpty Dumpty.... Humpty Dumpty...
What does Humpty mean? What does Dumpty mean?"

- Psykopaten som refererar till Mother Goose (Bilden ovan, spelas av spansk-japanske Shirota Yuu)

Zettai Kareshi

image38


Jaha, då var det dags för andra avsnittet av romantiska komediserien Zettai Kareshi (Absolute Boyfriend)! Inte precis en Emmy-varning där, men det gör den inte mindre underhållande för det! :)

Storyn: Handlar om en tjej som är trött på att bli dumpad av alla killar, då de säger att hon är för "tung", och en kväll hon träffar en mysteriskt snubbe som ger henne sitt visitkort och säger sig kunna förändra hennes liv totalt. Hon följer med honom, gör lite tester om hur hennes ideala pojkvän skulle se ut, går hem och tänker inte mer på det. Nästa dag vaknar hon med att det står en stor metallåda utanför dörren. Inuti finns en pojkvän.... en robotpojkvän. (Dun dun dun DUN)

Följs av en massa triangeldramor, mixups och hela det köret som vanligt, men den är kul att se för den som känner sig trött på vardagen eller skolan. Finns lite klipp och sånt, för den som är intresserad på youtube/veoh som vanligt.

Skivtema dags

image36


Ska på en skiva nu på onsdag och passade nog så är det filmtema som gäller! Det första som kom upp i mitt huvud var Audrey Hepburn, så det får bli en liten cosplay på henne A la Breakfast at Tiffany's. :) Annars skulle jag förmodligen ha tagit A Clockworks Orange eller något annat sköjj.

Till vårat egna tema -ARE (saker som slutar på -are) har jag ingen aning. Tycker ärligt talat att det är lite mesigt tema, men men. Vad kan man göra?


Lost in Stockholm


image35

Gah, ibland förstår jag varför min kära syster hoppade av gymnasiet i trean. Det är bara två månder kvar av tortyr och sedan är det den ljuvliga friheten som gäller! Trots den korta tiden får jag hela tiden lust att bara splitta och ta första bästa flygbiljett till Tokyo med fröken C.
Jag lever i 7:e månaden. Snart börjar livet! ~

Sluga baggar!

Usch, en låt och så är man fast igen. Gamarna från Liverpool cirkulerar en tills man blir snurrig av allt springande och faller i hop utmattad.

image33

Lånade Help! från fröken D och slog mig ned med en polare för att kolla in detta skruvade bevis på den brittiska humorn. Den som våga påstå att det inte händer någoting kan gärna ödsla tid göra det, men det blir förgäves. Man får inte vila ögonen i en sekund, och det är nästan på gränsen att detta blir lite uttjatat i slutet även om man älskar sina beatlar. Däremot är pöjkarna fortfarande rappa i käfterna precis som i Hard Day's Night (där de dock var lite roligare) inte minst Paul. Tja, John är ju det vanligtvist så det finns ingen anledning att nämna honom. ;)
Något wacky, men minst sagt underhållande. Kanske inte lika givade om man inte är Beatles-fan dock.

Last Friends

image32


Asiaperioden fortsätter med Last Friends, Fuji TV's efterlängtade dramaserie. Inte nog att sångdivan Utada Hikaru har gjort openinglåten "Prisoner of Love", utan den inkluderar även kända skådisar som Ueno Juri, Eita och den japanska idolpuddingen Nishikido Ryo. Serien tar an sig några viktiga teman såsom homosexualitet, kvinnomisshandel och även utanförskap. Har endast sett ett avsnitt jag utan subtitle så jag förstod inte allt mening för mening, men det var inte så svårt att förstå vad som hände rent plotvist. Mycket var i hopptryckt i första avsnittet, och man lämnas till att undra vad som ska hända härnäst nu när det använt sig av allt material de gjorde reklam för. Ska bli intressant att se... :)

Jag älsk-älsk-älskar (För att låta lite som Carrie) öppningsekvensen till serien. Checka in den:


RSS 2.0