2. Beethoven VirusAntal avsnitt: 16
Finns? Veoh.com eller D-addicts

Nu var det verkligen ett tag sedan jag skrev något om den där tv-kulturen på andra sidan jordklotet. Tror senaste antingen var om The Devil ("Djävlar" vad den var bra nu när jag tänker i efterhand.) eller Iljimae. Brukar inte titta lika ofta som jag gjorde en gång i tiden. Tror det kommer i humörsperioder. Om man känner sig lite kärlekskrank eller har lust att se på något "lätt" är japanska eller koreanska tv-serier helt perfa att slå på. De bidrar (oftast) dock inte särskilt mycket konstnärsmässigt.

Senaste serien jag har följt är koreanska Beethoven Virus, en sorts allvarlig version av Nodame Cantabile. Den handlar om en inkompetent orkester som får en Mr. Grumpy till dirigent. Dirigenten, Kang Mae, som är en världskänd dirigent, lyckas dock aldrig hålla sig till en orkester i mer än 6 månader. Antingen är det han som sticker, eller så är det medlemmarna som inte står ut med honom längre och går. Kang Mae, väldigt bra spelad av Kim Myung Min, är en riktigt Scrooge och förolämpar och trampar på andra som en del av hans vardagliga rutin. I orkestern finns även Du Ru Mi, en soon-to-be döv violinist som senare utvecklar en kärlek för Mr. Scrooge, och Gung-Woo, en f.d trafikpolis som visar sig vara ett musikaliskt geni. Nu måste orkestern och Kang Mae arbeta tillsammans för att kunna ge ett framträdande de blivit tilldelade av stadens borgmästaren. Om det finns något som varken orkestern eller Kang Mae är vana vid är det att arbeta i team-work...

Det största plusset med Beethoven Virus är nog casten. Även de mindre rollerna är meningsfulla på sitt sätt och skapar seriens helhet. Många serier brukar begränsa handlingen kring 3-4 personer,och jag kan ibland tycka att sådant blir så tråkigt att titta på i längden (Om det inte är så att karaktärerna har något sorts fascinerande psykiskt djup, men det händer inte så ofta), så jag säger bara: "the more the merrier". Kim Myung Min som spelar den allsmäktige dirigenten är en stor anledning till att man försätter titta på serien då han är väldigt framfusig och ärlig, något som känns vara ovanlig i asiatiska serier. Folk går hellre runt i cirklar, håller allting inne och vågar inte ens peta på någon annan varelse utan att känna sig illa till mods och generad.

En annan karaktär som gör allt mer underhållande är Gung-Woo, aka mini-Mozart, som blir Kang Mae's elev. Relationen mellan de båda kan nästan jämföras med Antonio Salieri och Wolfgang A. Mozart i Milos Formans Amadeus (En av mina favorit-filmer). Man känner arrogansen och rivaliteten mellan dem, samtidigt som de båda hyser enorm respekt för varandra och tar inspiration från varandra idéer. För mig är det roliga med Beethoven Virus inte den s.k kärlekstriangeln mellan Du Ru Mi, Kang Mae och Gung-Woo utan snarare själva processen karaktärerna går igenom för att tända eld på passionen de en gång i livet hade för musiken. Det finns en scen då orkestern har uppspel framför en halvtom publik, folk i orkestern saknas och allt är kaos. Då den utsprunglige solisten plötsligt är borta beordrar Kang Mae cellisten (som hemma är en underkastande hemmafru åt ett as) att ta solot istället. Detta är hennes enda chans efter 20 år att få tala upp, skrika på alla som tryckt ner på henne i smutsen, och Gud, när hon börjar att spela solot.... spelar hon med en inlevelse och passion som får vem som helst att dra igång tårkanalen litegrann. Alla inre frustrationer och aggressioner kommer ut i form av toner.

Allt som allt, tycker jag om den, trots sina obligatoriska cliché k-drama-scener som man kan störa sig på. Ett sådant exempel är att man tragiskt måste kasta in att en av huvudpersonerna plötsligt håller på att bli döv. Men! Förutom dessa invändningar tycker jag det är kul att se ett k-drama som INTE är helt fokuserad på dessa kärlekstrianglar och hur tufft rika människor egentligen har det. Kudos!

BUMP OF CHICKEN - Hana no Na

Artist: Bump of Chicken
Låt: Hana no NaIljimae på uppfart

image50

Tjaa....nu var den här. Såg första avsnittet igår, och jag måste säga att jag hade blandade känslor. Det fanns mycket jag störde mig på, t.ex. det något amerikanska (?) inzoomningar man hade på superhjälten, och som sedan upprepande viskande i natten "Det finns inget jag inte kan stjäla - för jag är Ijimae" . Något som gör att vem som helst skulle höja på ögonbrynet. Vissa scener var konstigt ihopklippt med nästa så ibland fattade man inte vad huvudpersonen plötsligt hade försvunnit ur i bild eftersom mycket information försummades. Men men, allt som allt, så antar jag väl att den ändå har en chans att kunna bli bättre. Och det hoppas jag verkligen att den blir...

Edit: Måste säga att den verkligen skärpte sig och vände 180 grader. Iställer sitter jag nu som en dreglande junkie och trycker på uppdatera på D-addicts för att se om de nya subbarna har kommit ut.

Dexters Labratorium

image49
Fortsättning på drama toppen är på väg. Har varit riktig seg på senaste tiden av någon anledning. Tror det kanske berott på att jag slutar gymnasiet om en vecka. Lite sista minuten panik inför framtiden, men just nu känns det rätt lugnt. 

Laddade ner hela första och säsongen av Dexter för två veckor sedan. En vecka senare och jag hade slukat båda säsongerna! Ju mer man följer Dexters dubbelliv som seriemördare och kriminaltekniker, desto mer blir man som honom. När Dexter skrattar inombords, skrattar jag i verkligheten. Resultatet kan bli något oroväckande ibland...
 Väntar spänt inför säsong 3...

Animal Farm

Måndagen den 12:e Maj kl 19.30 och lördagen den 17:e kl 11.00 och 15.00 har Animal Farm uppspel på Fågel Blå. Ligger på skeppargatan, nära karlaplan/karlavägen. Kolla på eniro för mer info.

Baserad på Georges Orwells bok vid samma namn. Spelar själv en religiös korp som tittar ner på alla och inte säger något ;) Lite halvt oseriöst, vilket kan förväntas av Vår teater produktioner, men dock underhållande att se.

Vad som borde göras... vad som görs.

Borde egentligen sitta och plugga filosofi just nu, men fastnade på gamla och nya avsnitt av Friday Night Project med Alan Carr och Justin Lee Collins. Ingen aning om vad det är? Tänk dig amerikanska Saturday Night Live, fast bättre... brittiskt....och lite mer gay.
Här är det gästen som är hosten, och de som alltid är med, Alan och Justin, är gästerna. Senaste ep jag kollade på var med Elijah Wood, mkt underhållande måste jag säga. Speciellt sketchen med Elijah, Alan och Justin om LOTR TV-shopping.

Andra roliga gäster är John Barrowman, Billie Piper och David Tennant (Luuv the hair ~~)


3. Taiyou no Kisetsu

image48

Genre: Drama, angst, kärlek
Antal avsnitt: 11
Var? Veoh.com

"Sayonara. That word pierced through my body. And the pain will always remain.
That's why I used more pain to erase the pain."Listans första och enda Takki-serie (dvs som inkluderar idolen Hideaki Takizawa) - Taiyou no Kisetsu/Season of the Sun.

Handlar om, Tatsuya (Takki), en fattig student som åker till Tokyo för att hämnas sin faders död. Tatsuya bekantar sig med fienden, VD:n till ett stort företags enda son, och blir hans bästa vän. Hans mål är att dra med sig både sonen och företaget till botten och han gör vad som helst, hur avskyvärt det må vara, för att lyckas. Därtill ingår att förföra "bäste kompisens" flickvän, utnyttja kompisens rika ställning och ljuga. Det som Tatsuya däremot inte hade räknat med var kärleken.

Taiyou no Kisetsu är så otroligt olik många andra dramor. Angst, sex, och filosofiska tankar är bara några av sakerna som inkluderas i detta väloljade dramapaket. Takki spelar som vanligt bra, och det är ganska så uppfriskande att se en så ovanligt mörk och gråzonig huvudkaraktär till skillnad från alla hjältar till huvudpersoner i andra dramer. Jag vet inte riktigt varför jag fattade tycka för just denna, finns en annan Takki serie som också är väldigt bra (Strawberry on the Shortcake), men det var någonting i mig som ville sätta den här på plats 3 när jag började rangordna. Så nu sitter den här.

Den som gillar Last Friends kommer att tycka om denna då det finns många likheter. Hah, känner mig som en riktig masochist som gillar dramer där karaktärerna får gå igenom helvetet för att sedan nå Eden. ;)
Lite kul att jag ser Taiyou no Kisetsu framför mig varje gång jag hör Good Vibrations med Beach Boys nu för tiden, då Beach Boys låtar används rätt så mkt under seriens gång.


Shiina Ringo x Saito Neko - Yokushitsu

Har börjat lyssna mycket på Tokyo Jihen på senaste tiden (Kanske tack vare Linnea?). Shiina Ringo (sångerskan i bandet) har en sån otroligt speciell röst, och vilket språk hon än sjunger på, franska, engelska, eller japanska så låter det lika vackert ändå.

Artist: Shiina Ringo x Saito Neko
Låt: Yokushitsu
Behöver nog inte tillägga hur grymt snygg gjord denna MV är, för det kommer du att se själv.


4. LLL

image47

Genre: Drama, science fiction, komedi
Antal avsnitt: 11
Var? Veoh, youtube

På plats nr 4 har vi sciencefiction draman Long Love Letter från 2002. Den är baserad på skräckmangan The Drifting Classroom av kända författaren Kazuo Umezu. Det var den första, och är fortfarande, den enda asiatiska science fiction serien jag någonsin har sett. Utomjordingar och alternativa universum är inga vanligt teman inom asiatisk television och man överlämnar mer eller mindre allt det utomjordliga till USA.

Handlar kortfattat om en grupp med elever och lärare som går sommarskola för att ta igen vissa ämnen. Plötsligt skapas det ett sorts tidsrift och hela skolan rycks bort och lämnar endast en gigantiskt krater efter sig. Eleverna och lärarna, som trodde den stora omskakningen var en jordbävning, förfäras när de får syn på vad som finns utanför deras fönster. Svart sand, så långt ögat kan se. Inte ett enda hus eller träd, utan bara ett ödsligt öken. Var har de hamnat? Eller snarare... när?

Även om allt det "utomjordliga" är gjort otroligt B, och vissa saker som människor muterats till gigantiska spindlar under förloppet av 30 år gör att man höjer för ögonbrynen, finns det någonting som gör att LLL blir så intressant att se på. Den här lilla samlingen av människor (majoritet ungdomar) ställs inför svåra dilemman som antingen kommer resultera deras död eller överlevnad. Gråta kan de inte göra, eftersom de inte har något vatten kan man inte riskera någon onödig kroppslig vattenförlust. Plötsligt sitter man där, i en lägenhet vid Hötorget, och funderar djupt hur man själv skulle reagera i samma situation och hur man kan skulle kunna spara på vattnet här i Sverige. Allt för att låta mänskligheten leva lite till. Är jag lättpåverkad när det gäller film/tv? Svar: Ja.

Tjuvlyssnande

Satt på bussen på väg till Hemmesta häromdagen med en kompis. Det var fullpackat, så vi satte oss längst bak tillsammans med ett gäng tonårskillar. De hade köpt Grand Theft Auto-spel och satt och diskuterade vilket som vad bäst och himlade åt ögonen åt varandra då de hade olika åsikter om det bästa. Snart kom de in på TV-serier, och diskuterade allt från "sugiga" JAG ("'På heder och samvete' hettere på svenska") till andra säsongen av Rome som två nickade intensivt till och kom till slutsatsen att andra säsongen var grymt mycket bättre än första. Sedan kom de avslutligen in på Family Guy, som jag personligen hatar starkt, och jag måste säga att jag var SÅHÄR nära på att delta i diskussionen och lägga till hur totalt rip-off av Simpsons och kiss och bajs-humor Family Guy är, men jag log bara lite och tittade på min kompis som satt på vänster sida och de steg av följande busstation...

Iallafall, deras töntdiskussion gjorde att jag fått lust att se andra säsongen av Rome, vilket jag håller på att ladda ner (hssh) just nu. :) Det är någonting med antika Rom som fängslar mig... kanske är det konsten, människorna eller underhållningen? Jag kan inte sätta ett finger på det.

image46

RSS 2.0