Bloody Monday


Du har 12 timmar kvar att leva. Alla människor omkring dig är dömda att falla i samma spår. Imorgon kanske är den sista måndagen du någonsin kommer att få uppleva. Vad är det? Det är Bloody Monday (dodododo).

Ny serie på uppfart, och en överraskande bra en! Det är inte ofta japanska serier kan kallas för kvalité-tv då majoriteten består av såpor som är hjärntankefria och enkla, men det må hända att Bloody Monday blir ett undantag. För j-drama tittare är det ungefär som att kolla på en blandning av Death Note och Tantei Gakuen/Koshonin. För oss västerlänningar är det lite som att blanda den senaste Die Hard-filmen med en gammal Steven Segal-rulle där han försöker stoppa ett virus från att spridas i luften.

Bloody Monday handlar kortfattat om en 18-årig hackare, Takagi Fujimaru (Haruma Miura; Koizora), aka Falcon, som med hjälp av sina hackingsskills hamnar i mellan ett krig mellan terrorister och den japanska polisen. Terroristernas mål är att få släppa ut ett dödligt virus i mitten av Tokyo, ett virus så smittsamt att det skulle kunna döda 8 miljoner människor bara under första veckan. Takagi som i början går med på att hjälpa polisen med några mindre uppdrag blir plötsligt inte bara en viktig spelpjäs, utan även en måltavla för terroristerna.

Varje avsnitt känns som en bit av en action-rulle man råkat slå på. Spänningen och de uppspärrande ögonen är alltid på max. Terroristerna ligger alltid snäppet framför och spionerna har infiltrerat sig överallt. Samtidigt får man följa med en Hannibal-liknande psykopat som manipulerar en fängelsevakt till att göra elakheter. Ännu vet man inte vad det har med huvudberättelsen att göra, men än så länge är jag för inne i det hela för att bry mig.

Det intressanta med att den här typen av serier har börjat blomstra i Japan är att så det finns så mycket korrupta och hemska saker som händer i bla Tokyo just nu och det på något sätt reflekteras i deras television. En sak var ju massgasningen som hände förra året där hundratals (kanske tom tusen) gymnasie elever blivit tillsagda/manipulerade av folk på internet till att gasa sig själva till döds. På sidan fick de information om vilka hushållsmedel som kunde bli dödliga vid blandning och tidpunkt då dådet skulle inträffa. En annan nyhet, relativt ny, är den om seriemördaren (plur?) som mördat minst 2 japanska f.d vice-ministrar och deras familjer inom förloppet på 72 timmar. Mördaren ska ha kommit utklädd som en delivery-snubbe och sedan knivstuckit familjerna till döds. Båda händelserna känns som de skulle kunna vara tagna ur filmer, så overkligt, så sjukt. Hur lyckas man bli manipulerad till att gasa sig till döds tillsammans med hundra andra elever? Extrem press och depression kanske... eller kanske en sorts sjuk protest av någon sort? "A new generation is born?"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback