Be Kind Rewind

BILD



Såg den här lilla feelgood-filmen häromdagen. Även om den inte är närheten av två tummar upp (visar blygt upp en stadig tumme), förde den med sig en sorts charmig gör-det-själv känsla som man inte kan hjälpa att bli påverkad av nu i efterhand.

Mike (Mos Def) jobbar i videobutiken Be Kind Rewind, ägd av Mr Fletcher (Danny Glover). En dag vill Jerry (Jack Black), som bor i husvagn, förstöra elstationen som ligger nära hans bostad, eftersom han tror att strömmen är skadlig för hans hälsa. Han frågar sin vän om han vill vara med och förstöra elstationen, men Mike vägrar. Då bestämmer sig Jerry för att göra det på egen hand, men misslyckas och får en elektrisk stöt och blir magnetiserad. När Jerry kommer till videobutiken igen börjar hans magnetiska kropp att radera alla VHS-videokassetter i affären. För att rädda situationen när den trogna kunden miss Falewicz (Mia Farrow) kommer till butiken för att hyra Ghostbusters, får Mike en idé. I hopp om att miss Falewicz inte ska märka skillnaden, bestämmer han och Jerry sig för att filma en egen kortversion av filmen (Bästa scenen är biblioteksscenen, lugnt!) med den rekvisita som finns tillgänglig. Plötsligt dyker det fler kunder upp som också vill hyra och de båda tvingas göra fler swedade-versioner (Jerry hittar på att filmerna är gjorda i det dyra landet Sverige, därav det höga uthyrningspriset) av de avmagnitiserade klassikerna, såsom Robocop, Driving Miss Daisy och Lejonkungen.

Uttrycket att sweda har spritt sig som löpeld över Youtube, och nu kan man hitta hundratals olika videos på användarnas egna versioner av sina favoritfilmer, såsom Sagan om Ringen eller Star Wars. Jag kommer själv ihåg hur jag och några i min klass filmade en Nollningsfilm á la The Shining i 2:an då jag var Jack Nicholson.  Bland det roligaste jag gjort under hela skoltiden! Man känner hur fantasin flöder, svettet rinner och hur ont man får i kinderna från alla bloopers. Det som är så underbart med hela swed-idéen är hur den får vanliga människor att öppna upp och engagera sig i film och att vara innovativ. Det handlar ju inte bara om att återskapa Fåglarna precis som den är. Det handlar om att ta inspiration från orginalfilmen och sedan skapa sin egna version och tolkning utifrån den.

Hittade den här när jag surfade runt på MovieZine. En swedad version av Sagan om Ringen. Överraskande seriöst gjort, och faktiskt rätt så kul. Min favoritscen är med hästarna och pappersträden i bakgrunden. Hur hängivet fan är man är inte när man har suttit och klippt ut pappersträd- och hästar för ett 10 sekunders klipp?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback